Bolgár példa Hargitafürdõ fejlesztésére

Osztrák szakember tanácsát kérte ki Hargita Megye Tanácsa

Megvalósíthatónak tartja Hargita Megye Tanácsa Hargita-hegységgel kapcsolatos fejlesztési elképzeléseit Hubert Ramskogler osztrák szakember. A helyszínt a múlt héten feltérképezõ mérnök szerint oda kell figyelni arra, hogy a tervezett sípályarendszer létesítményeit ne csak télen, hanem nyáron is lehessen mûködtetni.

A gyakorlati szakaszához közeledik a Hargita Megye Tanácsa által elindított Hargita-hegység-projekt. A térség jobb turisztikai kiaknázását célzó projektet három évvel ezelõtt indította útjára Borboly Csaba megyeitanács-elnök a Hargita megyei turisztikai és desztinációmarketing-szakemberekkel együtt, fõként a Babeș–Bolyai Tudományegyetem gyergyószentmiklósi tagozatán tevékenykedõ dr. Dombay István egyetemi docens és dr. Horváth Alpár egyetemi adjunktus segítségével.

A múlt hét végén, április 26-tól, a Hargita-hegység különbözõ helyszíneit mérte fel egy osztrák szakember Hargita Megye Tanácsa megkeresésére. Hubert Ramskogler, a Ski Consulting Austria vállalat mérnöke turisztikai tervek elkészítésével és kivitelezésével foglalkozik. Az osztrák szakemberrel Korodi Szabolcs mûépítész ismertette Hargita Megye Tanácsa elképzelését, miszerint egy közel 70 km-es alpesisípálya-rendszer épülne Hargitafürdõ és a Madarasi-Hargita között, amely összekötné a Közép-Hargita csúcsait és völgyeit. A szakember terepszemlét tartott a teljes övezetben, bejárva a Vargyas-patak völgyét, a Madarasi-Hargita csúcsát, az Ivó-patak völgyét, majd a csíki oldalon a Szökõ-patakot, kimászva az impozáns Nagygödörhöz. Szombaton a Csicsói-Hargita csúcsáról vette szemügyre a környéket, majd a csíki oldalt vizsgálta meg a Piricske-, a Szeges- és a Hógödör-patak érintésével.

Tapasztalatairól Hubert Ramskogler a szakvéleményezésében számol majd be, annyit azonban elõrebocsátott, hogy van lehetõség a tervek megvalósítására. Pozitív körülményként értékelte a bõvizû források és patakok meglétét, amelyek elengedhetetlenek a sípályák hóágyúzásához. Jó ötletnek tartja a Csicsói-Hargita platóján egy sífutópálya és egy magaslati edzõközpont kialakítását. Ramskogler szerint oda kell figyelni arra, hogy a létesítményeket ne csak télen, hanem nyáron is lehessen mûködtetni, ezért kabinos felvonót javasol Hargitafürdõ szennyvízülepítõjétõl a jelerõsítõ antennáig, és egy másikat a Vargyas-völgyébõl a Madarasi-Hargitán levõ panziókig. A zárt gondolákkal nyári idõszakban is lehet szállítani a turistákat, és nemcsak síléc-, hanem kerékpártartókat is lehet rájuk szerelni. Elmondása szerint az Alpokban egyre nagyobb teret hódít a kerékpárral való ereszkedés. Akárcsak az alpesi sízés esetében, a Hargitán is különbözõ nehézségi fokú pályákat lehetne kijelölni a szélesebb közönség megszólítása érdekében.

Borboly Csaba megyeitanács-elnök szerint, bár az elején világos volt, hogy nem lesz elég egy mandátum a Hargita-hegység-projekt megvalósítására, megnyugtató, hogy eddig eljutott a projekt, és a szakvélemények alapján nem volt hiábavaló az eddigi munka.

– Az volt a célunk a Hargita-hegység-projekttel, hogy térségünk jellemzõit kihasználva a turizmus révén is jobb életszínvonalat teremtsünk. A télisportokra és balneoklimatológiai kezelésre sokrétû szolgáltatóipar építhetõ, de a szép tájakon meghúzódó kistelepülések hagyományos gazdálkodást folytató, egyre fogyó lakossága is meríthet a kitartáshoz szükséges erõt és anyagi forrásokat az agroturizmus, valamint az extrémsportok és túrázás kedvelõitõl, és ezek a közösségek újra felvirágozhatnak. Az idegenforgalom fejlesztésével szinte bárki kaphat egy szeletet az ebben a gazdasági ágban rejlõ haszonból, ráadásul gazdasági érdekké válik vidékünk szépségének megõrzése is. Az ehhez szükséges körülmények megeremtésén dolgozunk lassan negyedik éve – mondta Borboly Csaba, aki valós esélyt lát az elképzelések gyakorlatba ültetésére.

A szakember és a megyei tanács elnökének véleménye megegyezik a helyi sajátosságokra támaszkodó építészeti stílus kialakításának szükségességérõl, amelyre a megyei tanács részérõl történt már próbálkozás a Modern székely ház programban.

Az együttmûködés az ausztriai tanácsadóval ezzel nem ért véget: Hubert Ramskogler rövidesen a megyei tanács által elõkészített vázlattervrõl és az itt tapasztaltakról átfogó véleményezést fog készíteni. Addig Hargita Megye Tanácsa itthon folytatja a megkezdett munkát a megépítendõ sípályák nyomvonalainak körültekintõ meghatározásával, illetve a szálláslehetõségek bõvítésének céljával, hogy minél hamarabb olyan szintû szolgáltatásokkal lehessen a turistákat ide vonzani, mint a bulgáriai Bansko üdülõtelepen, amely nem egészen tíz év alatt egy Hargitafürdõ-szerû helységbõl osztrák színvonalú üdülõközponttá nõtte ki magát.

Csíkszereda, 2012. április 30.

info@hargitamegye.ro, Szabadsg tr, 5 szm, Csikszereda,
Tel.: +40 266-207-701
© Hargita Megyrt Egyeslet 2010