Méhészek találkoztak Korondon

– A Mezõgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztérium idén több mint 29 millió lejt fordít a romániai méhészet támogatására – jelentette ki Tánczos Barna államtitkár az április 8-án Korondon rendezett méhészszemináriumon, melyet méhészetlátogatással kötöttek egybe. A nagyszámú érdeklõdõt vonzó eseményen az államtitkár a 2011–2013-ra vonatkozó Országos Méhészeti Programot ismertette. Eszerint öt kategóriában lehet állami támogatásért pályázni. Az elsõ a technikai segítségnyújtás egyesületek számára, a második a varroa atka és egyéb kártevõk elleni védekezés, a harmadik a Romániában elismert méhfajok, -családok vásárlása. A negyedik ág, amire pályázni lehet, a méhkaptárok beszerzése és fenntartása, míg az ötödik a méz fizikai és kémiai elemzése azzal a céllal, hogy javuljon a méz minõsége – fejtette ki az államtitkár.
 
Márton István, Hargita Megye Tanácsa Vidékfejlesztési Egyesületének vezetõje arra biztatta a méhészegyesületeket, hogy védessék le az Erdei méz márkanevet, ezáltal ugyanis ki lehetne szûrni a hamisítókat. A vidékfejlesztési egyesület vezetõje arra kérte a méhészeket, hogy minél nagyobb számban vegyenek részt a megyei tanács által szervezett hagyományos székely termékek vásárán, igényeljék a Székely termék márkanevet, valamint nyújtsanak be pályázatokat május 30-ig mézkóstolók, szakmai tapasztalatcserék és konferenciák szervezésének támogatására.
Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke felszólalásában elmondta, hogy a méhészek minõsítési gondjainak orvoslására helyben kell megoldást találnunk, ugyanis jelenleg ezeket csak Bukarestbõl lehet megszerezni, mely mûvelet drága és idõigényes. Keressük a lehetõséget, hogy a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Élelmiszer-tudományi Tanszékével együttmûködve helyben tudják a méhészek beszerezni a piaci forgalomhoz szükséges bizonylatokat. A megyei tanács elnöke a marketing fontosságára hívta fel a figyelmet, és felajánlotta segítségét az egyesületeknek egy közös arculat megalkotásában. Arra kérte az egyesületeket, hogy ha visszaéléseket tapasztalnak az állami ellenõrzõ szervek részérõl, azt akár névtelenül is jelezzék, hogy fény derülhessen a törvénytelenségekre. Felszólalása végén a megyei tanács elnöke arra kérte a jelen levõ méhészeket, minél többen vegyenek részt azon a termékbemutatón, amelyet a CBA üzletlánc szakembereinek jelenlétében tartanak április 29-én Marosvásárhelyen, a Hargita Megye Tanácsa szervezésében.

A méhészkonferencia záróakkordjaként az Udvarhelyszéki Mézlovagrend ajándékait vehették át az elõadók. A konferencián részt vett Katona Mihály, Korond polgármestere, Lázár Tibor, a Hargita Megyei Méhészegyesület elnöke, valamint Dana Chircã és Molnár Róbert, a Mezõgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztérium tanácsosai.

Csíkszereda, 2011. április 8.

 
info@hargitamegye.ro, Szabadsg tr, 5 szm, Csikszereda,
Tel.: +40 266-207-701
© Hargita Megyrt Egyeslet 2010